140 éve egymásért!

Kerek évfordulót ünnepel a Magyar Vöröskereszt

2021. május 16-án ünnepeljük fennállásunk 140. évfordulóját. | 

1881-ben ezen a napon alakult meg a Magyar Nemzeti Múzeumban a Vörös-kereszt Férfiegylete, mely másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megalapította a Magyar Vöröskereszt elődjét. Az elmúlt 140 év alatt a Magyar Vöröskereszt hazai viszonylatban az egyik legjelentősebb humanitárius és karitatív mozgalommá nőtte ki magát, mely jelen volt közel másfél évszázad legfontosabb történelmi eseményeinél, többször tevékenyen szerepet vállalt az országot sújtó háborúk, környezeti katasztrófák és válságok hatásainak enyhítésében.
Napjainkban szervezetünk legfontosabb feladatai közé tartozik a véradásszervezés, az elsősegélynyújtó tanfolyamok és vizsgák szervezése valamint egy komplex szociális ellátó és intézmény rendszer működtetése, mellyel a legkülönfélébb hátterű embereknek tudunk segíteni, legyen szó hajléktalanokról, nélkülözőkről vagy erőszak elszenvedőiről. Különleges egészségnevelő és katasztrófa-készenléti programjainkkal évente több ezer embert érünk el. A koronavírus-járvány megjelenése óta a Magyar Vöröskereszt is közreműködik a pandémia elleni küzdelemben: a folyamatos lakossági segélyezés mellett önkénteseink a legváltozatosabb helyszíneken segítettek a mintavételi pontoktól kezdve a telefonos diszpécserszolgálatokig.

A jeles évfordulók kapcsán Dr. Göndöcs Zsigmond elnök, és Kardos István főigazgató ünnepi köszöntőjükben hálájukat fejezik a szervezet munkatársai, önkéntesei, és mindazok felé, akik az elmúlt időszakban támogatták a Magyar Vöröskereszt tevékenységét.


Május 8. a Vöröskereszt Világnapja

Együtt megállíthatatlanok vagyunk!

 Vöröskereszt mozgalmat megalapító Henry Dunant születésnapján több mint egy évnyi helytállásért mondunk köszönetet mindazoknak, akik a járvány kapcsán önzetlenül segítenek.   | 

   

 

Vöröskereszt és Vörösfélhold mozgalom a Föld legnagyobb és legkiterjedtebb humanitárius közössége, mely 192 országban több mint 650 millió ember életére van hatássalVilágszerte 14 millió önkéntes és hivatásos szakember dolgozik nap mint nap azért, hogy olyan alapvető szükségletek, mint az élelem és a víz, vagy az egészségügyi ellátás mindenki számára elérhetőek legyenek a legnehezebb helyzetekben is. Ehhez a munkához szolgál iránytűként az a hét alapelv (emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség) melyek alapján a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC), a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) valamint az egyes nemzeti társaságok, így a Magyar Vöröskereszt is egységesen fejtik ki tevékenységüket, legyen szó a pandémiáról, katasztrófahelyzetekről, vagy a klímaváltozásról.  

 

Az elmúlt egy évben minden eddiginél többen csatlakoztak a mozgalomhoz, hogy egy példátlan világjárvány idején támogatást és vigaszt nyújtsanak mindazon közösségeknek, amelyek fokozott veszélynek vannak kitéve. Idén májusban ezeket az elkötelezett segítőket is köszönet illeti több mint egy évnyi helytállásukért. Ahogy az idei világnap központi üzenete is sugallja: „együtt megállíthatatlanok vagyunk”.

 

Napjainkban számos komoly humanitárius kihívással kell szembenéznünk, melyeknek csak az egyike a COVID-19. Idén májusban azonban több mint 14 millió okunk van az ünneplésre: a megállíthatatlan önkénteseink. Minden egyes jócselekedet számít, tűnjön bármilyen kicsinek is. Az egyéni tettek összessége minden nap jelentős hatással van a világra.” – mondta el Francesco Rocca, a Nemzetközi Vöröskereszt elnöke. 

 

Az idén 140 éves Magyar Vöröskereszt hazai viszonylatban a kezdetektől fogva kivette a részét a koronavírus-járvány elleni küzdelemből. 2020 februárjától csaknem 900.000 emberen segített valamilyen formában: a vöröskeresztes önkéntesek több mint 75.000 munkaórában támogatták az egészségügyi intézmények munkáját, többek között a mintavételi pontokon és telefonközpontokban, miközben folyamatosak voltak a lakossági élelmiszer és tisztasági csomag osztások az ország minden pontján.   

 

 

   

Kecsketejet ittak antibiotikum helyett

Évszázadokig a tüdőbetegségek gyógyszere volt

Az antibiotikumok felfedezése előtt a tébécét kecsketejjel kúrálták, ezért a tüdőszanatóriumok mellett kecskéket tenyésztettek. | Magyarországon a kecsketej gyógyító hatását először egy 17. századi könyv említi. Mivel az anyatejhez hasonlóan a kecsketej béta-kazein alkotórésze miatt tejallergiát nem okoz, még száz éve is azt tartották, hogy a kecske a legjobb "szoptatós dada".

Az antibiotikumok felfedezéséig szinte mindegyik tüdőszanatórium mellett kecsketenyészet is volt, a kecsketejkúra a tébécé gyógyításának fontos része volt. Magyarországon a kecsketej gyógyító hatását először egy 17. századi könyv említi. Még századunk elején is hirdették egyes gyermekorvosok, hogy a kecske a legjobb "szoptatós dada". Tejének csíraszáma csekély, tébécé és brucellózis pedig a kecskénél szinte nem is fordul elő, teje forralás nélkül is iható, így benne a vitaminok épségben megmaradnak.

Kecsketej

A kecsketej az összes tejfajta közül a legegészségesebb - vitamintartalma sokkal magasabb, mint a tehéntejé és a tejérzékenyek is fogyaszthatják. A kecsketejben a kalcium, magnézium és foszfor aránya, valamint felszívódási képessége az ember számára a legmegfelelőbb, a csontritkulás megelőzésére és a már kialakult betegség szinten tartására is alkalmas. A kecsketej „teljes tej”, könnyen emészthető. Fontos szerepet tölt be a gyomorproblémákkal, emésztési zavarokkal küszködők táplálkozásában. Magas fehérjetartalma miatt kiváló roboráló szer. A kecsketej + 5-10 OC között: 2-7 napig is eláll, de + 3-5 OC között akár 4-14 napig.

Kecskesajt

A kecskesajt készítése ma is főleg kis kézműves sajtműhelyekben vagy parasztgazdaságokban történik. Készítésének sok országban van hagyománya – pl. Hollandia, Németország, Svájc, Ausztria, Spanyolország, Olaszország, Közel-Kelet – de legnagyobb számban és változatosságban Franciaországban állítják elő.
Áttekinthetetlenül sokféle fajta és változat létezik. Az alapanyag – vagyis a tej lehet nyers és pasztőrözött, de sok múlik az érlelési eljáráson, az ízesítésen, formázáson is. Lehet bevonat nélkül, vagy aranysárga-barnás felülettel, penészbevonattal, élesztős vagy rúzsos külsővel. Sőt, van, amelyikre porrá tört sózott faszenet szitálnak.
A kecskesajt ideális tárolása szinte fajtánként más-más. A nem olajban eltett sajtokat nem szabad légmentesen elzárni! + 3-10 OC között: 14-30 nap a fogyaszthatóság ideje. Az olajban eltett sajtok hűtést nem igényelnek, azonban fogyasztás előtt érdemes őket kissé lehűteni. Akár fél évig is eltarthatók.

A cikk és kép forrása: zoldujsag.hu

Újdonsággal bővül a Major kínálata

Május 8-ától fürjtojást is vásárolhat tőlünk

A Kis-Hortobágy Majorban közel száz kecskét gondozunk, sajtüzemünkben tejükből sajtot és más tejtermékeket készítünk. |

Ugyanakkor arra törekszünk, szociális farmunkon valódi majorságot hozzunk létre. Olyat, ahol a háztáji gazdálkodás hagyományait követve többféle állat gondozásával és növénytermesztéssel is foglalkozhatunk. Így került nemrég kétszáz fürj a mezőcsáti majorba, s ennek köszönhetően - egyelőre ugyan korlátozott számban -, most már fürjtojással is tudunk szolgálni érdeklődő vásárlóinknak.

Kis tojásban nagy erő

A tyúktojás ötödét kitevő fürjtojás energiatartalma alacsony, alig 15 kilokalóriát tartalmaz. Ugyanakkor rendkívül gazdag fehérjékben, A-, B1-, B2-, C-, D3- és E-vitaminban, illetve ásványi anyagokban: foszforban, káliumban, vasban, cinkben. Ajánlják légzőszervei megbetegedések, emésztőrendszeri betegségek kezelésére és immunerősítés céljából is.

Minden hétvégén megtalálnak minket a Búza téri piac tejcsarnokában, ahol a sajtok, kefírek, joghurtok, sajtkrémek és ordák mellett most már ott sorakoznak a tojások is a pulton!  
Nemzeti Parki Termék

Magyar Vöröskereszt